Vanaf het begin van mijn creatieve “leven” haal ik inspiratie uit Japan, het land waar met aandacht, ambachtelijkheid en gevoel voor esthetiek kunst wordt gemaakt: beeldende kunst, architectuur, tuinen, kalligrafie, geschept papier, gebruiksvoorwerpen. Na een bezoek aan Japan ben ik begonnen met mijn eerste kunstwerken: drie-dimensionale versies van kalligrafieën. Papier-maché was het materiaal.

Papier blijft belangrijk voor me, vanwege de veelzijdigheid in soorten en de verscheidenheid aan technieken die je er op kan toepassen. Dicht bij huis is papierfabriek De Middelste Molen in Loenen, Gelderland, een feest van inspiratie omdat mensen daar blijven experimenteren met handgeschept papier, zoals papier van spijkerbroeken.

Uit Myanmar heb ik handgeschept moerbeiboompapier meegenomen; de lange vezels maken dat papier sterk terwijl het vederlicht is. In Nederland is ook mooi gekleurd moerbeiboompapier te krijgen dat machinaal wordt gemaakt, ik gebruik het graag. Het voelt en oogt als stof en stoffen begin ik vaker te gebruiken, naast leer en bont.

In Dublin was ik onder de indruk van The Book of Kells en de manuscripten in The Chester Beatty Library, om de toewijding waarmee de boeken zijn gemaakt, en omdat je goed kan zien hoe ambachtslieden tekeningen en schilderingen als kunstuitingen gingen toevoegen aan hun handschriften. Alsof ze het niet konden laten.

Behalve materialen boeien technieken me zeer. Lang leve het wereldwijde web waar mensen uit alle windstreken allerlei handige filmpjes op zetten met “tutorials”: how to do this or that? Ik heb er bijvoorbeeld mijn “origami-tesselations” vandaan gehaald, vouwtechnieken waarop je wel even moet oefenen voor je ze onder de knie hebt.

Langzaamaan begin ik meer materialen en technieken te combineren. Er ontstaan spelenderwijs, meestal zonder vooropgezet plan, figuren of objecten die ik laat zien op exposities. De reacties van mensen zijn boeiend, want iedereen maakt zijn eigen verhaal bij wat ik maak. Die reacties bieden mij nieuwe perspectieven waar ik weer op kan voortbouwen.